Waar begin je als je wilt starten met mediteren? Hoe kun je leren mediteren? Je kunt door middel van verschillende stappen te volgen beginnen met wat voor jou goed voelt. Tijdens jouw meditatie wil je naar binnen keren en kijken wat je voelt. De buitenwereld laat je even voor wat het is, met als einddoel rust te ervaren. Lees in deze blog waarom mediteren goed voor je is.
De ultieme beginnersgids voor mediteren
Je kunt tijdens het leren van mediteren verschillende hulpmiddelen gebruiken. Naast een stappenplan zijn er ook veel apps, boeken, cursussen en/of andere middelen die je kunnen begeleiden bij een meditatie. In deze blog wordt uitgebreid ingegaan op het leren van mediteren.
1. Tijd vrij maken
Starten met mediteren begint met tijd voor jezelf inplannen. Iedereen kent de betekenis ‘waan van de dag’ wel. Voordat je het weet is de dag weer voorbij. Kies voor jezelf een moment om te mediteren en blok op dat moment de tijd die je wil mediteren. In het begin is dit waarschijnlijk korter, maar naarmate je vaker mediteert zul je ook langer blijven zitten/liggen.
2. Een juiste meditatieplek vinden
Kies een ruimte uit waar je op dat moment niet gestoord kan worden. Belangrijk is dat je tijdens jouw meditatiesessie niet afgeleid kan worden door activiteiten om je heen. Denk hierbij ook aan ongewenste geluiden, die je kunnen storen tijdens het leren van mediteren.
3. Kies een meditatieoefening uit
In het begin is het aan te raden om te kiezen voor een geleide meditatie. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft na te denken over de oefeningen. Door deze ‘hulp’ kun jij je focussen op het mediteren. Geleide meditaties kan je via bepaalde apps doen of via platforms zoals: YouTube en Spotify. Er zijn veel verschillende geleide meditaties. Kies en test vooral uit wat bij jou past.
4. Neem een comfortabele houding aan
Tijdens jouw meditatie is het belangrijk dat je comfortabel zit. Het voordeel hiervan is dat je niet snel afgeleid raakt door lichamelijke ongemakken. Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen, zoals de lotushouding of kleermakerszit. Leer meer over meditatiehoudingen in onze blog over de juiste meditatiehouding. Mocht dit niet fijn aanvoelen kun je ook kiezen voor een andere houding. Belangrijk is dat je stabiel zit met een rechte rug. Maak het jezelf gemakkelijk om voor een meditatiekussen te kiezen. Deze helpt je voor de juiste houding en stabiliteit.
5. Focus op je ademhaling
Tijdens een meditatie wordt de focus altijd ergens op gericht. Dit kan een stem zijn, maar ook muziek of een voorwerp. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je gewoon de focus richten op je ademhaling. Volg je in-, en uitademing en voel het door je lichaam stromen. Lees in deze blog hoe je een goede ademhaling kunt bereiken.
6. Laat storende gedachten los
Iedereen heeft gedachten, dus het uitschakelen van alle gedachten is niet het doel. Wel kun je tijdens je meditaties trainen om te accepteren dat deze gedachten er zijn. Je kunt er bewust voor kiezen om de gedachten even naast je neer te leggen. Je geeft er op deze manier wel kort aandacht aan, maar gaat daarna weer terug met jouw aandacht naar waar je wil zijn. Komt er een gedachte langs? Merk het op en focus je hierna weer op je ademhaling. Je komt op deze manier weer in het ‘nu’.
Kracht van herhaling
Als je vaker gaat mediteren zul je merken dat je langer kunt blijven zitten. Probeer dit op te rekken naar een tijdsduur die voor jou fijn voelt. Het gaat er uiteindelijk om dat je complete rust ervaart. Oefening baart kunst, dit geldt ook voor meditatie. Hoe vaker je mediteert, hoe langer het moment van rust wordt.
Tip: ga niet geforceerd mediteren. Als het een keer niet goed voelt of het lukt even niet, laat het dan voor wat het is. Volgende keer is weer jouw moment!
De juiste meditatiespullen gebruiken
Het is hierboven al kort benoemd, maar de juiste meditatiespullen kunnen voor een boost zorgen in jouw sessies. Maak het jezelf gemakkelijk en kies bijvoorbeeld voor een meditatiekussen. Het meditatiekussen zorgt ervoor dat je comfortabel zit en het ondersteunt je onderrug en bekken. Doordat je iets hoger zit kunnen je knieën lager liggen dan je heupen. Dit zorgt ervoor dat je op een fijne en natuurlijke manier zit, zonder lichamelijke ongemakken.
Laatste tips om jouw meditatie succesvol te maken
Onthoud dat iedereen mediteren anders ervaart. Met bovenstaand stappenplan heb je een mooie basis om met mediteren aan de slag te gaan. Je gaat vanzelf merken wat voor jou fijn voelt. Als je eenmaal de rust vindt in meditatie wil je niet anders meer!