---

Waarom is mediteren goed voor je?

Meditatie is een eenvoudige en gezonde manier om meer rust, balans en geluk te ervaren in je leven. Maar wat is mediteren precies, wat zijn de effecten en hoe begin je? In deze blog geven wij je een overzicht van de voordelen van meditatie en geven wij je enkele tips om te starten met mediteren.

Wat is meditatie?

Meditatie is het aandachtig observeren van je ervaringen in het moment, zonder ze te veroordelen of erin mee te gaan. Je richt je aandacht op een bepaald object, zoals je ademhaling, een mantra, een geluid of een beeld. Je laat je gedachten komen en gaan, zonder erop te reageren. Je probeert gewoon te zijn, in het hier en nu.


Wat zijn de effecten van meditatie?

Meditatie heeft veel positieve effecten op je lichaam, geest en emoties. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meditatie onder andere:

  • Bijdraagt aan een beter werkend immuunsysteem
  • Helpt om beter te slapen, depressiviteit, neerslachtigheid en bloeddruk te verlagen
  • Vermindert de aanmaak van cortisol (stresshormoon) en verhoogt de aanmaak van serotonine (gelukshormoon)
  • Helpt om meer emotionele balans, compassie, focus en concentratie te ontwikkelen
  • Je gelukkiger maakt en je helpt om de imperfecties van jezelf en anderen te accepteren
  • Vermindert angst, pijn en eenzaamheid


Hoe begin je met mediteren?

Om te beginnen met mediteren hoef je niets speciaals te kunnen of te hebben. Je hebt alleen een rustige plek nodig waar je niet gestoord wordt, een comfortabele houding (zittend, liggend of staand) en een beetje tijd (al is het maar 5 minuten per dag). Gebruik hiervoor een meditatiekussen gevuld met boekweitkaf en eventueel een yogamat. Je kunt gebruik maken van een app, een filmpje of een boek om je te begeleiden of je kunt zelf een eenvoudige oefening doen. Een van de meest simpele manieren is om je in- en uitademing te volgen met je aandacht. Tel bijvoorbeeld elke keer dat je uitademt tot tien, en begin dan weer opnieuw. Als je merkt dat je afgeleid wordt door gedachten of gevoelens, breng dan gewoon weer je aandacht terug naar je ademhaling.

Het belangrijkste is dat je regelmatig oefent, het liefste elke dag.  Zo maak je er een gewoonte van en zul je de voordelen van meditatie steeds meer ervaren. Alles wat je aandacht geeft groeit. Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt of als je het soms vergeet. Meditatie is geen prestatie, maar een proces. Het gaat er niet om hoe goed je het doet, maar hoe goed het voor je is! Ga je beginnen met mediteren? Om je meditatie te optimaliseren kun je ook gebruik maken van een oogkussen.

Conclusie
Meditatie is een krachtige manier om meer rust, balans en geluk te creëren in je leven. Het heeft veel voordelen voor je lichaam, geest en emoties. Het is eenvoudig te leren en te doen, en het kost niet veel tijd of moeite. Het enige wat je nodig hebt is een beetje motivatie en discipline om het regelmatig te oefenen. Probeer het eens uit en ontdek zelf wat meditatie voor jou kan betekenen! Ben je benieuwd wat yoga voor jou kan betekenen? Lees dan onze blog: Waarom is yoga goed voor je?

Waarom is meditatie voor je?