---

Waarom is yoga goed voor je?

Yoga is een populaire en veelzijdige manier om je lichaam, geest en ziel te verzorgen. Maar waarom is yoga eigenlijk goed voor je? Wat zijn de voordelen van yoga voor je gezondheid en welzijn? In deze blog geven wij je een overzicht van de voordelen van yoga en geef wij je tips om er mee te starten!

Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude traditie die oorspronkelijk uit India komt. Het woord yoga betekent ‘verbinding’ of ‘eenheid’. Yoga gaat over het verbinden van je lichaam, geest en ziel door middel van fysieke houdingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie (dhyana). Yoga helpt je om meer bewust te worden van jezelf en je omgeving en om meer harmonie, balans en vrede te ervaren.

Wat zijn de voordelen van yoga?

Yoga heeft veel positieve effecten op je lichaam, geest en emoties. Onderstaand een opsomming van een greep uit de voordelen:

 • Je flexibiliteit vergroot
 • Je spieren versterkt
 • Je lichaamshouding verbetert
 • Je beter helpt slapen
 • Je botten versterkt
 • Je bloedcirculatie verbetert
 • Je zuurstofopname verbetert
 • Je stress vermindert en je gelukshormoon verhoogt
 • Je emotionele balans, compassie, focus en concentratie ontwikkelt
 • Je angst, pijn en eenzaamheid verminderd


Hoe begin je met yoga?

Als je wilt beginnen met yoga, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Zorg voor de juiste mindset. Voor je begint met yoga, is het belangrijk om aan je mindset te werken. Yoga is voor iedereen, ongeacht je leeftijd, geslacht of flexibiliteit. Wees open-minded en heb geen verwachtingen. Yoga gaat niet om presteren of vergelijken, maar om jezelf te ontdekken en te accepteren.
 2. Bepaal welke vorm van yoga het beste bij je past. Als je eenmaal de juiste mindset hebt om met yoga te starten, kun je naar de volgende stap. Er zijn veel verschillende soorten yoga, zoals hatha, vinyasa, yin, bikram en ashtanga. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken, tempo en intensiteit. Je kunt online onderzoek doen naar de verschillende stijlen of een proefles volgen bij een yogaschool om te zien wat je het meest aanspreekt.

Bepaal hoe jij wil beginnen met yoga. Er zijn verschillende manieren om yoga te beoefenen. Je kunt naar een yogaschool gaan en les krijgen van een ervaren docent. Dit kan fijn zijn als je persoonlijke begeleiding en feedback wilt krijgen. Je kunt ook online yogalessen volgen via YouTube of een betaalde cursus. Dit kan handig zijn als je liever thuis oefent of meer flexibiliteit wilt in je schema.


Wat heb je nodig voor yoga?

Om yoga te beoefenen heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je comfortabele kleding draagt waarin je vrij kunt bewegen. Verder kun je gebruik maken van verschillende yoga producten die je ondersteunen bij de houdingen. De meest gebruikte zijn:

 • Een yogamat: dit is een dunne mat die zorgt voor grip en demping tijdens de oefeningen. Er zijn verschillende soorten yogamatten, afhankelijk van de dikte, het materiaal, de kleur en het design. Kies een yogamat die bij jouw stijl en behoeften past. Zie ook ons assortiment yogamatten.
 • Een yoga bolster: dit is een langwerpig kussen dat gevuld is met boekweitkaf. Een yoga bolster helpt je om dieper te ontspannen in bepaalde houdingen, zoals de kindhouding of de liggende vlinderhouding. Een yoga bolster ondersteunt ook je rug, nek en schouders. Kijk vooral in onze shop voor de verschillende opties.
 • Yoga props: dit zijn hulpmiddelen die je helpen om meer uitdaging of juist meer gemak te creëren in de houdingen. Voorbeelden van yoga props zijn blokken, riemen, dekens en wielen. Ook deze zijn in onze webshop beschikbaar.


Conclusie

Zoals te lezen zijn er dus veel voordelen bij het beoefenen van yoga. Onze tip is begin er gewoon aan en ga zelf ervaren en ontdekken. Het enige wat je nodig hebt is de juiste motivatie en discipline om de regelmaat erin te houden. Tijdens de zwangerschap is het aan te raden om door te gaan met zwangerschapsyoga, om je lichaam sterk en fit te houden. Ook mediteren biedt veel voordelen voor je lichaam en geest. Benieuwd welke voordelen dit zijn? Lees dan onze blog: Waarom is mediteren goed voor je?

waarom is yoga goed voor je