---

Een goede ademhaling

Ademhalen is een van de meest essentiële processen van ons lichaam. Het is zo vanzelfsprekend dat we er nooit bij stilstaan. Een goede ademhaling kan angst en stress wegnemen en helpen bij het verminderen van vermoeidheid en hartproblemen. Zo kan een verkeerde ademhaling juist resulteren in eventuele gezondheidsproblemen zoals: angst, stress, vermoeidheid en hartproblemen. In deze blog wordt uitgelegd wat een verkeerde ademhaling is, maar ook wat een goede ademhaling is en hoe je een goede ademhaling kunt bereiken.


Wat is een verkeerde ademhaling?

Er zijn veel mensen die op een verkeerde manier ademhalen. Denk hierbij aan een ademhaling die te snel en te kort is. Vaak zit deze ademhaling hoog in je borst en komt deze niet vanuit je buik. Helaas zijn mensen met een verkeerde ademhaling zich hier niet altijd van bewust en is dit dus ook niet eenvoudig aan te passen. Ademhalen wordt over het algemeen onbewust gedaan.

Een verkeerde ademhaling wordt pas opgemerkt, als er specifiek op wordt gelet. Ook door klachten als duizeligheid, tintelingen en benauwdheid kan een verkeerde ademhaling ontdekt worden. Mocht je last hebben van deze klachten, is het dubbel aan te raden om deze blog te lezen en een goede ademhaling te oefenen.


Wat is een goede ademhaling? 

Een goede ademhaling is een diepe, langzame en regelmatige ademhaling die de longen volledig vult met lucht. Het is belangrijk om door de neus in te ademen en door de mond uit te ademen. Dit zorgt ervoor dat de lucht goed wordt gefilterd en verwarmd voordat deze de longen bereikt. Daarnaast helpt dit om zuurstof beter op te laten nemen in het bloed.

Een manier om te oefenen met een goede ademhaling is door middel van buikademhaling. Ga na het lezen van deze blog op je rug liggen op een zachte ondergrond. Je kunt hiervoor op een bed, bank of yogamat gaan liggen. Leg je hand op je buik en adem langzaam in door je neus. Voel hoe je buik rustig omhoog komt. Adem vervolgens langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer rustig naar beneden zakt. Herhaal dit enkele keren, totdat je het gevoel hebt dat je het onder controle hebt.


Ademhaling door meditatie 

Een andere manier om te oefenen met een goede ademhaling is door middel van meditatie. Ga zitten in een comfortabele positie, gebruik hier eventueel een meditatiekussen voor en focus je op je ademhaling. Adem langzaam door je neus en focus op de lucht die naar binnen stroomt. Adem hierna langzaam uit door je mond en focus hier ook weer op hoe de lucht naar buiten stroomt. Zorg dat de uitademing langzamer is dan de inademing. Probeer tijdens deze oefening je gedachten niet te laten afdwalen en houdt de concentratie volledig bij de oefening. Vind je het lastig om de juiste meditatiehouding te vinden? Lees dan onze blog hierover.

Het is belangrijk om dit regelmatig te blijven herhalen. Probeer elke dag minimaal vijf minuten te besteden aan meditatie of andere ademhalingsoefeningen voor een goede ademhaling. Minimaal is uiteraard geen maximaal. Mocht het lukken om vijf minuten uit te breiden naar 10 of zelfs 20 minuten zou dat geweldig zijn. De kracht van herhaling is hier zeker van toepassing.


Hulpmiddelen voor ademhalingsoefeningen en/of meditatie

Je kunt een diversiteit aan hulpmiddelen gebruiken om een goede ademhaling na te streven en tijdens het mediteren. Zoals hierboven genoemd zijn een meditatiekussen en yogamat een van de opties, maar ook een spijkermat is hier zeer geschikt voor. Neem eens een kijkje bij onze yogaproducten en meditatieproducten om een hulpmiddel te zoeken wat bij jou past!

 

Goede Ademhaling