In het begin kan de juiste meditatiehouding vinden wat lastiger zijn. Het belangrijkste is dat de meditatiehouding comfortabel is, zodat je aandachtig kan mediteren. Tijdens jouw meditatie focus je namelijk op wat er ’binnen in jou’ gebeurt en wil je niet afgeleid worden door kleine irritaties zoals pijntjes vanwege een verkeerde meditatiehouding. In deze blog kom je o.a. te weten:
- Wat een juiste meditatiehouding is en hoe je deze vindt
- Voorbeeldhoudingen
- Waarom een meditatiekussen aan te raden is
- Hoe je op het meditatiekussen gaat zitten
- Hoe liggend te mediteren
Hoe vind je de juiste meditatiehouding?
Als je gaat beginnen met het leren van mediteren, is een juiste meditatiehouding erg belangrijk. Het is aan te raden om een meditatiehouding te kiezen waarbij je met een rechte rug kunt zitten, zodat de energie goed door je lichaam kan stromen. Hoe doe je dit? Je kantelt je bekken iets naar voren, waardoor er een holling in je onderrug komt. Tijdens het mediteren is het verder ook belangrijk dat je knieën lager dan je bekken zijn, dit stimuleert een goede doorbloeding van de benen. Dit voorkomt dat je ineens tintelingen in je benen krijgt, wat zorgt voor afleiding.
Als je een mediatiehouding niet optimaal vindt, probeer dan af te wisselen naar een andere mediatiehoudingen. Houdt hierbij altijd rekening met bovenstaande en dan moet het goed komen! Nog steeds benieuwd waarom mediteren goed voor je is? Lees dan onze blog hierover.
Voorbeelden meditatiehouding
Er zijn drie verschillende houdingen om in te mediteren; zittend, liggend en staand/lopend. Indien je mediteert met audio, merk je ook dat sommige hier specifiek op focussen. Grotendeels wordt zittend gedaan, waarbij het ook fijn is om een meditatiekussen/bankje als hulpmiddel te gebruiken.
Zittend mediteren met een meditatiekussen
Hulpmiddelen tijdens je meditatie zijn zeker aan te raden! Eigenlijk verklapt de naam ‘hulpmiddel’ het al, het helpt jou om in een betere meditatiehouding te komen. Een meditatiekussen is een speciaal kussen dat ontworpen is voor meditatie. Het helpt met het wegnemen van eventuele lichamelijke spanning en ongemak, waardoor je focus volledig naar je meditatiehouding kan gaan.
Let bij de aanschaf van een meditatiekussen op de hoogte. Iedereen heeft een andere voorkeur qua hoogte, om in de juiste meditatiehouding te komen. Ook moet het kussen groot genoeg zijn om op te zitten in bijvoorbeeld de kleermakerszit. MindBaas heeft zowel ronde-, als halve maan modellen. Het verschil tussen deze twee type meditatiekussens zit hem in de hoogte en de breedte van het zitvlak.
Aan te raden is om ook voor een iets steviger meditatiekussen te gaan met boekweitkdoppen. Deze plaatst je eenvoudiger in bepaalde hoeken waarin je het meest comfortabel zit. Een oogkussen en boekweitkaf helpen ook om de juiste meditatiehouding te bereiken.
Hoe zit je op een meditatiekussen?
Er zijn verschillende manieren om op een meditatiekussen te zitten, afhankelijk van je voorkeur en lichaamsbouw. Hier zijn enkele veelvoorkomende posities:
- Kleermakerszit: zit op het kussen met je benen gekruist en je voeten onder de tegenovergestelde knieën. Plaats je handen op je knieën of in je schoot.
- Halve lotus: plaats een voet op de tegenovergestelde dij en de andere voet onder de tegenovergestelde knie. Plaats je handen op je knieën of in je schoot.
- Volledige lotus: plaats beide voeten op de tegenovergestelde dijen. Plaats je handen op je knieën of in je schoot.
- Burmese positie: zit met gekruiste benen en plaats één voet voor de andere. Plaats je handen op je knieën of in je schoot.
Er niet één positie die het beste is, het belangrijkste is dat je rechtop zit en volledig kan ontspannen.
Liggend mediteren
Liggend mediteren heeft voor-, en nadelen. Ondanks dat het fijn kan zijn om te gaan liggen zorgt het vaak wel dat je er slaperig van wordt of zelfs in slaap valt, wat uiteraard niet de bedoeling is tijdens een meditatie. Mocht je lastig in slaap vallen kan dit wel een fijne manier zijn.
Let op dat de ondergrond comfortabel is en dat je hoofd en nek goed worden ondersteund. Dit kan ook met een yogadeken, yogahanddoek , yoga bolster of iets anders wat fijn voelt als ondersteuning. De grootste tip bij een liggende meditatie is; probeer wakker te blijven.
Lopend mediteren
Naast zittend en liggend mediteren is er ook lopend mediteren, ofwel mindful wandelen. Hierbij leg je de focus bij het wandelen op jouw ademhaling, wat je voelt en waarneemt tijdens de wandeling. Met deze vorm van meditatie kun je de geest kalmeren, stress verminderen en je concentratie verbeteren.
Probeer eens rustig via de buik in-, en uit te ademen. Let op hoe de lucht naar binnen en naar buiten stroomt. Zoals hierboven benoemd kun je letten op hoe je lichaam aanvoelt tijdens het lopen. Scan ieder gedeelte in je lichaam zoals je voeten die de grond raken en de bewegingen die je met je armen maakt.
Meditatiekussens van MindBaas
Bij MindBaas hebben wij verschillende mogelijkheden om de juiste keuze te maken voor een meditatiekussen. Denk hierbij aan zowel ronde-, als halve maan meditatiekussens. Bekijk hier het aanbod meditatiekussens. Verder is het ook fijn om te zien dat andere websites onze kussens op 1 zetten, zoals: ‘Beste meditatiekussen 2024’.